Inotul de performanta

Despre inotul de performanta

Vii la inot fie pentru ca vrei, fie ca te imping parintii. Odata ajuns aici, treci prin mai multe etape: de la acomodat la imprietenit cu apa si cu colegii de curs, pana la stapanirea si coordonarea miscarilor. Pentru a trece la etapa urmatoare trebuie sa treci de prima selectie. Aceasta se face pe baza talentului copilului.

Antrenorii hotarasc daca un copil are potential de inotator de performanta. Acesta este momentul in care nu numai copiii si parintii au emotii, ci si profesorii care le-au predat. Daca ai trecut de aceasta selectie, inseamna ca antrenorii au vazut potentialul in tine. Daca pana aici a tinut si de talentul tau, de aici incepe sa fie vorba de multa munca. Daca vrei sa ajungi un campion in inot, trebuie sa te porti ca unul.

Adica cerem de la tine : punctualitate, multa munca, timp pentru antrenamente, seriozitate si ambitie.

Noi, antrenorii tai, te ajutam, te sustinem sa mergi la competitii, la club platesti mult mai putin pentru abonamente sau chiar deloc daca esti suficient de muncitor.

Tu trebuie sa intelegi ca inotul de performanta iti seteaza un standard pentru intreaga viata. Pentru ca in fiecare zi te lupti cu propriile limite, inveti sa te ridici de fiecare data cand crezi ca nu mai poti, mergi mai departe cu o ambitie si mai mare.

Performanta te invata sa fii un luptator, sa nu te lasi descurajat si sa vrei mereu ce e mai bun, sa nu te multumesti cu mai putin. Si vei sti mereu ca pentru ce e mai bun trebuie sa muncesti.

 

10 cerinţe pentru părinţii de înotători

 

 „Părinţi de înotători, dacă veţi urma aceste sfaturi în ceea ce-i priveşte pe copiii voştri, veţi fi mult mai fericiţi!“

1. Să nu impui ambiţiile tale copilului tău.

Aminteşte-ţi că înotul este activitatea copilului tău. Îmbunătăţirile, şi progresele apar la rate diferite pentru fiecare copil în parte. Nu judeca progresul copilului tău pe baza performanţei obţinute de alţi sportivi şi nu-l forţa să facă ceea ce crezi tu că ar trebui să se facă. Cel mai frumos lucru despre înot este că fiecare persoană poate să depună eforturi pentru a-şi îmbunătăţi recordul personal, beneficiind de forma de organizare competitivă a înotului.

2. Îl vei sprijini necondiţionat

După antrenament sau după un concurs, există doar o singură întrebare pe care poţi s-o pui copilului tău, – “Te-ai distrat?” În cazul în care concursurile şi antrenamentele nu sunt distractive, copilul tău nu ar trebui să fie obligat să participe.

3.Tu nu vei fi antrenorul copilului tău

Nu aduce atingere statutului antrenorului profesionist, încercând să antrenezi copilul. Treaba ta este de a oferi dragoste şi sprijin. Antrenorul este responsabil pentru partea tehnică, conform jobului său. Tu nu ar trebui să oferi consiliere cu privire la strategia de cursă sau antrenament. Niciodată să nu-ţi plăteşti copilul pentru o performanţă obţinută. Aceasta va servi doar pentru a deruta copilul tău cu privire la motivele să depună eforturi pentru excelenţă şi să slăbească relaţia înotător – antrenor.

4. La un concurs de înot, vei spune doar lucruri pozitive

Trebuie să încurajezi şi nu să-ţi critici copilul sau antrenorul. Ambii ştiu când au greşit. Amintiţi-vă că “ţipând la” nu este acelaşi lucru ca “aplauze pentru”.

5. Vei înţelege temerile copilului tău

Experienţele noi pot fi situatii stresante. Este în regulă pentru copilul dumneavoastră să fie speriat. Nu ţipa sau înjosi, asigură-ţi copilul că antrenorul nu l-ar fi înscris în concurs în cazul în care nu ar fi fost pregătit. Aminteşte-şi că rolul tău este să iubeşti şi să sprijini copilul de-a lungul întregii experienţe sportive.

6. Tu nu vei critica oficialii

Vă rugăm să nu criticaţi pe cei care fac tot ce pot în poziţii care de obicei sunt neplătite. În competiţiile de înot, majoritatea oficialilor sunt voluntari şi din acest motiv merită respectul nostru.

7. Respectă onoarea antrenorului copilului tău

Legătura dintre antrenor şi înotător este specială. Aceasta contribuie la succesul copilului tău. Nu critica antrenorul în prezenţa copilului.

8. Vei fi loial şi un suporter de încredere al echipei tale

Însuşeşte-ţi obiectivele clubului copilului tău şi încurajează-i colegii de echipă. Proba de înot este un efort solitar şi greu, iar sprijinul colegilor de antrenament este întotdeauna binevenit. Gândeşte-te cum poţi ajuta tu echipa şi cu siguranţă cei din jurul tău te vor aprecia.

9. Să oferi copilului alte obiective în afara celui de a fi învingător

Cei mai de succes înotători au învăţat să se concentreze asupra procesului şi nu a rezultatului. Este mai important să-ţi îmbunătăţeşti performanţele, decât să câştigi cu orice preţ. Un înotător de elită spunea că “Mi-am dorit să dobor recordul mondial şi am făcut-o. Dar altcineva a făcut-o, de asemenea, cu foarte puţin mai rapid decât mine. Mi-am îndeplinit obiectivul şi am pierdut. Acest eşec mă face un ratat? Nu. Deloc. Eu sunt foarte mândru de recordul meu personal”. Ce perspectivă extraordinară de a continua prin viaţă!

10. Să nu te aştepţi să devină un campion olimpic

Calculează câţi înotători sunt în lume şi vezi care este probabilitatea de a fi campion olimpic. Înotul înseamnă mult mai mult decât a deveni campion olimpic. Întrebaţi-i pe antrenori de ce antrenează. O să aflaţi că ce-i mai buni dintre ei nici măcar nu au fost mari sportivi, dar au o dragoste mare pentru sport pe care vor să o transmită mai departe. Înotul formează auto-disciplina şi spiritul de competiţie, construieşte respectul de sine şi leagă prietenii care pot dura toată viaţa. Cei mai mulţi olimpici vă vor spune că toate acestea valorează mult mai mult decât orice medalie. Înotul construieşte oameni buni, aşa cum vreţi să fie şi copilul dvs. şi ar trebui să fiţi fericiţi că îşi doreşte să înoate şi să participe la competiţii.